Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Community Home Request Access Read Blogs Share Your Ideas Search Community View My Settings
Reply
New Member
Posts: 3
Registered: ‎08-11-2009

Unable to attach remote database - using attach remote utility

Hoping someone could assist with this or indicate whether others have had the same problem?

 

When attempting to attach a remote user database using the attach remote utility a ‘Class Not Registered’ error occurs and the database is not attached. 

 

If the database is manually attached using SQL utilities the database attaches without issue and the remote user can run SalesLogix.  However this is a tedious process and so we require the attach remote utility to work.

 

Configuration:
SalesLogix 7.5 SP2
Host server is SQL 2008 SE
Remote User SQL is SQL 2008 Express SP1

Bronze Super Contributor
Posts: 153
Registered: ‎04-08-2009

Re: Unable to attach remote database - using attach remote utility

Is Attach Remote being set to to the correct instance of SQL?     Also, I recently had trouble attaching a remote, and was successfull after uninstalling older versions of SQL (MSDE or SQLExpress Compact Edition).   In theory you can have multiple versions of SQL on the machine, but that is not always the case.

 

 

New Member
Posts: 3
Registered: ‎08-11-2009

Re: Unable to attach remote database - using attach remote utility

Thanks for the reply. Uninstalling MSDE seemed to help with other issues, however, the 'class not registered' error still appeared when trying to attach the remote database.
Bronze Super Contributor
Posts: 153
Registered: ‎04-08-2009

Re: Unable to attach remote database - using attach remote utility

The Attach Remote utility assumes the SQLExpress instance name is [machinename]\SALESLOGIX.   If you have SQLExpress 2008, it may have been installed as a default instance or with a different instance name.   Make sure Attach Remote is set to the right one.

 

 

New Member
Posts: 3
Registered: ‎08-11-2009

Re: Unable to attach remote database - using attach remote utility

Hi, as suggested, there was still MSDE installed on the environment which needed to be uninstalled. This helped resolve one issue however the 'Class not registered'  was still evident. SQL 2005 backward compatibility was also required and installed which resolved the issue.

 

Thanks for all the assistance.

Highlighted
Copper Contributor
Posts: 16
Registered: ‎10-01-2009

Re: Unable to attach remote database - using attach remote utility

Clients have called me with this issue a few times. Normally the fix was to set the instance of SQL to mixed mode authentication. Normally if you manually install SQL 2005/2008 by default it puts it in Windows Auth, not mixed mode.